Suolahuone Muijalaan?

Suolan vaikutus elimistöömme on moninainen. Suola on sekä hyväksi että haitaksi, mutta tässä artikkelissa tarkastelemme lähinnä suolan niitä hyviä ominaisuuksia, ja miten suolaa voidaan käyttää myös palvelualoilla eikä vain elintarviketeollisuudessa.

Suolasta uusi nousu?

Jos suolahuoneesta voisi olla uudeksi toimialaksi Muijalaan, niin miksei myös teollisuushampusta kuten on tapahtunut Tsekeissä? Teollisuushampusta valmistetusta CBD öljy -tuotteista on tullut jopa jonkinlainen muoti niin kauneudenhoidossa kun luontaistuotteiden kautta terveydenhoidossa. Joka tapauksessa teollisuushamppu on yksi Euroopan nousevista luontaistuotemahdollisuuksista, mutta takaisin suolaan.

Suolahuoneita on ollut jo kauan, mutta mihin pohjautuu suolahuoneen toiminta? Mistä oikeasti on kyse? Suolahuoneissa huoneen seinät ja katto ovat kauttaaltaan vuorattu vuosisuolalla ja lattia merisuolalla. Itse huoneessa on normaali huoneenlämpö ja miellyttävä valaistus, jotta itse huone olisi mahdollisimman levollinen. Suolahoito itsessään tuo apua moniin hengitysvaivoihin, kuten astmaan, poskiontelotulehduksiin, yskään, flunssaan, lasten korvatulehduksiin sekä hengitystieallergioihin. Myös kuiva iho, atooppinen iho, erilaiset ihottumat sekä psoriasis potilaat saavat helpotusta suolahoidosta.

Erikoista on itseasiassa, että et tarvitse varsinaisesti mitään erikoisia lupia avatessasi suolahuoneen? Suolahuoneita on paljon ja niiden teho on todellinen, mutta mitään yhteistä laatukriteeristöä ei huonella ole. Lääkärit ovat varsin yksimielisiä, että suolahuonehoidot helpottavat eri ongelmissa ja aiheesta on tehty myös tutkimuksia mm. lohjalainen Polarhealth sekä Duodecim 2007, missä rahoittaja toimivat Kansaneläkelaitos ja Raha-automaattiyhdistys.

Suola elintarvikkeissa

Suola on tarpeellinen lisäaine niin ruoan säilyvyydelle kuin myös ruoan maustamiselle, mutta liika suola ei ole hyväksi. Pahinta suolassa on kenties se, että makuaistimme turtuu. Onneksi se myös oppii takaisin, eli kun vähennät suolaa ruokasi yhteydessä, tottuu makuaisti vähempään suolaan jo muutamassa viikossa.

Oletko muuten koskaan mausteseoksia ostaessasi tarkistanut, mitä kaikkea seoksessa itseasiassa on? Useimmissa niistä on nimittäin myös suolaa – eli kun käytät mausteseosta ruoan teon yhteydessä, sinun ei enää sen lisäksi pitäisi lisätä erikseen suolaa(!).

Koska suolaa on lähes kaikessa niin sinun kannattaa vähentää tietoisesti suolan käyttöä esimerkiksi ostamalla vähäsuolaisia tuotteita ja käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanlaitossa. Kauppojen hyllyiltä kannattaa bongata ne tuotteet, joissa on sydänmerkki.

Piilosuola

Silloin kun puhutaan suolan haittavaikutuksista, johtuu se siitä, että kehomme saa liikaa suolaa nauttimiemme elintarvikkeiden kautta. Piilosuolalla tarkoitetaan niitä suola-tyyppejä, joita emme edes välttämättä ymmärrä syövämme.

Suomalaisille yleinen suositus on alle 5 grammaa NaCl suolaa päivässä, sillä suolan sisältämä natrium nostaa verenpainetta. Viisi grammaa tarkoittaa yhtä teelusikallista suolaa päivässä. Mutta päivän mittaa saamme suolaa aika monesta paikasta huomaamattamme. Suolaa on niin juustoissa, leikkeleisä kuin makkaroissa ja valmisruoissa. Itseasiassa saamme suurimman osan saamastamme suolasta elintarvikkeista, jotka ovat valmistettu teollisesti – peräti 80 %.

Luonnollisesti suolaa on myös kaikissa suolaisissa välipaloissa, joten jos syöt leipää voilla, juustolla ja leikkeleellä ja sen päälle popsit vielä suolaisia sipsejä, voidaan olettaa, että olet kevyesti ylittänyt päivän suolakiintiösi.

Suola ja terveys

Jos käytät liikaa suolaa, on sillä huono vaikutus elimistöösi. Munuaiset alkavat kuormittua pidemmän aikaa kestäneestä suolan liikakulutuksesta. Runsas suola myös kohottaa verenpainetta, ja lievästi kohonnut verenpaina tai verenpainelääkitys on Suomessa lähes 50 % miehistä ja lähes 30 % naisista. Suolan liikasaanti lisää myös riskiä saada aivohalvaus, sepelvaltiotauti, mahasyöpä tai muita sydän- ja verisuonitauteja – eli näitä nyky-yhteiskunnan perustauteja, joita saamme, koska elämme yltäkylläisyydessä. Suola myös sitoo nestettä elimistössä, nostaa painoa turvottamalla.

Suola on siis sekä hyväksi, että huonoksi – seuraa omaa suolankäyttöäsi.