Tarkkuutta ja tehokkuutta työhön

Tiesitkö, että huonosti nukuttu yö oikeasti vaikeuttaa myös tulevan päivän töitä ja samalla laskee luonnollisesti työn tehokkuutta, varsinkin mitä tarkempaa työtä teet, sitä tärkeämpää on, että olet nukkunut yösi hyvin. Toisaalta myös kaikki muutkin kehosi ”virhetilat” aiheuttavat helposti työuupumista ja vaikeuttavat jo aivan arkisia tilanteita. Tässä artikkelissa annetaan muutama yksinkertainen vinkki oman hyvinvoinnin ja oman työkyvyn ylläpitämiseksi.

Pidä huoli pääkopastasi

Me teemme todella paljon asioista pääkopassamme automaattisesti ilman että tajuamme sitä itse. Alitajuntamme käsittelee miljoonia ärsykkeitä päivässä, eikä kerro niistä tietoisuuteemme kuin tärkeimmistä, joten on todella tärkeätä, että ymmärtäisimme pitää siitä pääkopastamme, aivoistamme, huolta.

Esimerkiksi luontaistuotteet tuovat hyvän tuen oman hyvinvoinnin tukemiseksi, ja esimerkiksi sellainen uusi tuoteryhmä kuin CBD-öljyt tuovat nimenomaan tasapainoa omaan elämään, unenlaatuun ja ahdistukseen – mutta jos juot paljon kahvia ja käytät siten paljon kofeiinia, vai niiden kahden yhteisvaikutus jopa nollata toisensa – klikkaa tästä ja lue lisää CBD-öljyistä ja niiden hyvistä vaikutuksista. Kahvissa ja sen kofeiinissa on pienin määrin nautittuna hyviä vaikutuksia, mutta jos haet väsymykseesi liikaa kofeiinia esimerkiksi energiajuomista, olet huonoilla teillä. Energiajuomat sisältävät kofeiinia, tauriinia ja todella paljon sokeria ja siten antavat nopeavaikutteisen energialatauksen, joka kestää parin tuntia – mutta sen vaikutuksen hälvetessä, on kehosi energiavaje entistä pahempi! Ole siis varovainen energiajuomien kanssa, ja enemmänkin mieti, miten saisit nukuttua paremmin ja enemmän.

Vaikka varsinaisen nukkumisen tuntimäärä on meille henkilökohtainen, kehomme tarvitsee unta päivittäin. Jos sinulla on esimerkiksi vaikeuksia nukattaa mieti näitä asioita:

  • ethän tarkista älypuhelimesta päivityksiä viimeisenä asiana nukkumaan mennessä
  • onko makuuhuoneessa liian kuuma? Kuumuus ja lämpö vaikeuttavat nukattamista
  • onko sänkysi sopiva sinulle – jos se on liian kova tai liian pehmeä, nukattaminen on vaikeata
  • onhan makuuhuoneessasi pimeätä, valoisuus häiritsee nukattamista
  • älä katso televisiota nukkumaan mennessäsi
  • älä syö raskasta iltapalaa, jota elimistösi on sitten hajotettava kovalla energialla

Tarkoituksena on siis rauhoittua hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, jotta itse nukattaminen ja nukkuminenkin olisivat rauhallisia. CBD-öljyt ovat auttaneet monia nukkumaan yönsä rauhallisemmin.

Vinkki

Jos pyörit sängyssä ja tunnet jo, että uni on karannut kokonaan, vältä ajatusta, että on pakko nukkua. Ota tyyny ja peitto ja siirry esimerkiksi olohuoneen sohvalle. Jos makuuhuoneesta tai sängystä on tullut markkeri unettomuudelle, pelkästään siirtyminen toiseen paikkaan voi riittää avuksi.

Syöminen ja sen rytmitys

Iso osa työhyvinvointia liittyy kehomme energiatasapainoon ja sen hallintaan. Energiaa saamme ruoasta, ja sitä nesteytystä vaikka vain tavallisesta vedestä – kunhan vain juot tarpeeksi joka päivä. Ruoka mitä syömme antaa meille sekä nopeita energialatauksia, että pidempiaikaista energiaa. Emme lähde tässä läpikäymään sen tarkemmin eri ruoka-aineiden energioita, mutta neuvomme vain ottamaan selvää, eri rasvojen, suolojen sekä sokerien merkityksestä oman kehon hyvinvointiin. Ruoan määrälläkin ja ennenkaikkea laadulla on merkityksensä. Ruoan pitäisi olla monipuolista, ja toisaalta meidän olisi hyvä syödä päivittäin tietyn rytmin mukaan, mikä sisältäisi aamiaisen, välipalan, lounaan, välipalan, illallisen ja kenties vielä iltapalan. Nämä kun suunnittelee hyvin etukäteen vaikka viikon ruokalistaksi, ei tarvitse lisävälipaloja ja pystyy tarvittaessa jopa säästämään arkisissa ruokamenoissa.

Jos syöt liikaa tai liian vähän, on niillä molemmilla vaikutuksia suoraan myös työntekoon, ja jälleen riippuu siitä itse työtehtävästä, mikä on tarpeeksi ja mikä liikaa. On hyvä kuitenkin itsekin ymmärtää jotain ruoka-aineista ja niiden energiamääristä, vaikkei mikään ravintoterapeutti olisikaan. Monesti jo tasapainoinen ruoka ja oikeat ruokailuajat auttavat pitkälle.

Liikunta ja sosiaalisuus

Meidät on tehty liikkumaan, ja monesti nykyaikana työmme on varsin liikkumatonta. Siksi meidän tulisi jopa työaikana välillä venytellä ja ottaa pieniä kävelyitä – vaikka vain minuutin tai pari, mutta keho on hyvä pitää liikkeessä ja välttää liian montaa tuntia samassa asennossa esimerkiksi näyttöpäätteen ääressä.

Liikkuminen ei suinkaan tarkoita sitä, että meidän olisi mentävä päivittäin salille, mutta se tarkoittaa sitä, että jokapäivä pitäisi liikkua vähän. Jo päivittäinen puolen tunnin tai tunnin kävely puistossa tai metsässä on sekä kehollemme että mielelle nannaa, ja se kannatttaa mahduttaa omaan arkirytmiin – koko keho kiittää sinua siitä ajasta.

Toisaalta olemme myös luotuja sosiaalisuuteen, eli tarvitsemme sosiaalisia kontakteja. Ne voivat olla mitä tahansa naapureiden kanssa keskustelusta sukulaisten kanssa ja ystävien kanssa keskusteluihin ja olemiseen, kunhan vain et ole yksin. Pelkkä digimaailma ei aivan vastaa kaikkiin tarpeisiimme, joita kaipaamme ja tarvitsemme sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Olen kohtuullisen varma, että jo tässä pienessä listauksessa oli kohta tai parikin, josta sinulta löytyy petrattavaa, vai oliko näin?

Mielenkiintoista luettavaa

Koska viimeksi tsekkasit erilaisia suomalaisten liikkeiden tarjouksia, niitä voit käväistä lukemassa alennuskooditsuomi.fi sivustolta, tai jos haluat lueskella suoratoistosta, käy tsekkaamassa viihdecorner.com sivusto ja jos Itämeren matkailu kiinnostaa, niin siihen liittyviä uutisia löytyy ihan Itämerensatamat sivustolta.

Lohjalaisia palveluita

Lohja on keskikokoinen suomalainen kaupunki, joka on puolen tunnin päässä maan pääkaupungista Helsingistä, ja alle tunnin päässä maan päälentokentästä. Lohjalla on paljon hyviä palveluyrityksiä, joista maininnan arvoisia ovat vähintäänkin Shell Virkkala sekä uudistuva ja palveluiltaan kasvava Tynninharju sekä Lempola – molemmat kauppa-alueet tuovat lähivuosina entistä enemmän palveluita lohjalaisille. Kun tähän kaikkeen lisätään myös jossain vaiheessa todennäköisesti Lohjalle tuleva henkilöraideliikenne Turku-Helsinki Tunnin junan- kanssa, niin lohjalaiset palvelut tulevat entisestään lisääntymään – syntyyhän radan ja aseman myötä aivan uusi kaupunginosa Lohjan eli Lohjansolmu.